Blogi
Bądź mężny (Sierpień 22, 2017 2:16 pm)
Boże prawa (Sierpień 12, 2017 8:09 pm)
On widzi tajemnice (Sierpień 2, 2017 7:54 pm)
Odwet Boży (Lipiec 26, 2017 12:31 pm)
Chodzenie w wymiarze nadnaturalnym (Lipiec 20, 2017 2:48 pm)
Samochód bez kierowcy (Lipiec 11, 2017 3:57 pm)

Przepis na Wielkanoc

Stack of Matzoth

Usuńcie stary kwas, abyście się stali nowym zaczynem, ponieważ jesteście przaśni; albowiem na naszą Wielkanoc jako baranek został ofiarowany Chrystus.

 Obchodźmy więc święto nie w starym kwasie ani w kwasie złości i przewrotności, lecz w przaśnikach szczerości i prawdy

(1 Kor 5:7-8)

 Częścią obchodów święta paschy – upamiętniającego wyjście Izraelitów z Egiptu – jest skrupulatne oczyszczenie domu z produktów mających cokolwiek wspólnego z zakwasem (hebr. Chamec). Przez 7 dni Izrael miał spożywać przaśniki, zrobione z mąki i wody – bez żadnych przypraw.

Nasz przepis (życzenia) na tegoroczną Wielkanoc jest zatem bardzo prosty:

1. Usuń ze swojego życia i domu ZŁOŚĆ (gniew, rozdrażnienie) i PRZEWROTNOŚĆ (zakłamanie, fałsz, obłuda, przekora). Także wszelki STARY KWAS – sam najlepiej wiesz, co „zakwasza” Twoje życie (nieprzebaczenie, grzech, gorycz, życie przeszłością…). Wymieć najgłębsze zakamarki swojego serca.

2. Pamiętaj, że złożony został za Ciebie najwyższy okup: Baranek Boży – Jezus Chrystus. Plaga Cię nie dotknie, Jego krew Cię chroni, jesteś prawdziwie wolny. Rozważaj o tym sam i z rodziną.

3. Jesteś „przaśny” – jako nowe stworzenie w Chrystusie, odrodzone z Ducha, a nie z ciała. „Tak więc, jeśli ktoś jest w Chrystusie, nowym jest stworzeniem; stare przeminęło, oto wszystko stało się nowe” (2 Kor 5:17).

4. Żyjmy w szczerości i w prawdzie – jako nowy zaczyn Królestwa Bożego. Dopiero gdy usuwamy stary kwas, możemy stać się zaczynem nowych rzeczy Bożych. Pascha znaczy po hebrajsku przejście. Nie bójmy się uporządkować i oczyścić swoje życie – to jedyna droga, by wejść w nowy czas w swoim życiu.

 

ŚWIĄT PEŁNYCH MOCY ZMARTWYCHWSTAŁEGO JEZUSA I RADOŚCI ZE ZBAWIENIA, KTÓRE STAŁO SIĘ NASZYM UDZIAŁEM.

 

Redakcja

Tags

Comments are closed.