Blogi
Teologia Boża a teologia Jonasza (Czerwiec 18, 2018 6:12 pm)
Czy jesteś bogaty w Bogu? (Czerwiec 7, 2018 7:06 pm)
Prawdziwe objawienie (Maj 23, 2018 10:38 pm)
Potrzebujemy osobistego objawienia (Maj 10, 2018 3:54 pm)
Maria z Betanii (Kwiecień 30, 2018 2:34 pm)

Gotowanie dla opornych

20131101_Gotowanie_1000

Tekst: Iwona Janeczko

Wielu osobom gotowanie kojarzy się z największą męczarnią, jednak dzięki właściwemu podejściu i kilku praktycznym wskazówkom, może zmienić się ono w przyjemność. 

Jako dziecko otwierałam szufladę z przyprawami i próbowałam wszystkich po kolei. Wiedziałam, jak pachnie i smakuje każda z nich. Teraz potrafię zidentyfikować składniki w potrawach, których nie przygotowałam.

Zaczęłam gotować w wakacje po czwartej klasie szkoły podstawowej. Średnio smakowała mi wczorajsza zupa ugotowana przez moją mamę. „W takim razie sama ugotuj” – powiedziała mama, po czym  rozpisała, co i w jakiej ilości wrzucać do garnka. To miała być zupa ogórkowa. Zgodnie z przepisem dodałam ogórki, że tylko że nie kiszone, a świeże. Zupy nie dało się odratować, była słodka.

Każdy kiedyś zaczyna. Jedni wcześniej, inni później. Jedni mają niezwykły talent, dla innych gotowanie zawsze będzie bardziej jak rzemiosło niż jak poezja.

W tej chwili, idąc do sklepu, mogę na poczekaniu wymyślać nowe kombinacje produktów. W pamięci  mam bazę smaków i zapachów i nie boję się wyzwań. Korzystam z nowych przepisów, chociaż czasem się nie sprawdzają, bo to albo nie ten smak, albo ciasto za rzadkie, albo jeszcze coś innego, lecz kto nie ryzykuje, ten nie wygrywa – i nie rozwija się.

Każdy na początku boryka się z problemami „nowicjusza”. Potrzeba czasu i praktyki, żeby nauczyć się pływać. Tak samo jest z gotowaniem. Najważniejsze, aby uczyć się na własnych błędach – za drugim razem już ich nie popełnimy, poprawimy smak potrawy tak, aby nam pasował. Często wzorujemy się na naszych mamach czy babciach, ale nie każdy ma taką możliwość. Czasem szukamy skomplikowanych rozwiązań, chociaż to te najprostsze bywają najlepsze.

Sekret w przyprawach 
Kiedyś oglądałam program kulinarny,  w którym kucharz gotował na amerykańskim lotniskowcu. Do dziś pamiętam, jak powiedział, że jeżeli w daniu nie czuć przyprawy, to po co była dodana? Mój mąż często mówi, że jedzenie, które przygotowuję, to eksplozja smaków. Słowa tego kucharza wzięłam sobie do serca. W kuchni zawsze mam paprykę, czosnek granulowany i zioła. Tymi trzema przyprawami można dodać charakteru  wielu potrawom.

Zakupy „z głową” 
Idąc do sklepu, zawsze dobrze mieć przy sobie listę zakupów, aby uniknąć kupowania zbędnych produktów, których i tak nie damy rady zjeść. W podobny sposób pomoże przygotowanie menu na cały tydzień. Błędem jest kupowanie wszystkich przypraw naraz. Jeśli czegoś nie potrzebujemy, nie wrzucajmy tego do koszyka. Najlepiej zaopatrywać się w przyprawy na bieżąco, w zależności od tego, co przygotowujemy. Warto też korzystać z gazetek promocyjnych.

Jeśli chodzi o ilość konkretnego produktu, np. mięsa lub makaronu, to zwykle 100-150 g wystarczy na jedną porcję. Wszystko jednak zależy od osoby. Metodą prób i błędów się można odkryć optymalną ilość składników potrzebną do przygotowania danej potrawy.

Należy pamiętać, aby zwracać uwagę na cenę za kilogram/litr, ponieważ jest to bardziej miarodajne i nie trzeba przeliczać, np. które opakowanie serka opłaca się kupić. Co więcej, mięso kupowane na wagę jest zwykle tańsze (i zdrowsze!) niż porcjowane na styropianowych tackach.

Najlepiej stawiać na naturalne produkty, warto zatem patrzeć na skład na opakowaniu i wybierać artykuły bez konserwantów i długiej listy innych E.

Zróżnicowane dania 
Dobrze jest przeplatać zupy (szybkie, łatwe, lekkie) daniami mięsnymi, ciężkimi. W tej sposób wszyscy  powinni być usatysfakcjonowani – i mężczyźni, którzy zwykle bardziej lubią mięso, i kobiety preferujące lżejsze, warzywno-węgowodanowe dania.

Ugotowanie zupy  zajmuje około 30 minut, przygotowanie – około 10. Wystarczy wrzucić do garnka kawałek drobiu (gotuje się najszybciej), warzywa, węglowodany, np. makaron, oraz przyprawy. Nie wymaga to od nas wiele wysiłku, ponieważ gotujących się składników nie trzeba nawet mieszać. Do zupy można podać chleb. Jeśli zostanie w nadmiarze, można go zamrozić w opakowaniach zawierających po kilka kromek, dzięki temu zawsze będziemy mieć świeże pieczywo.

Dobrym pomysłem jest przygotowywanie mięsa zamiennie, tak żeby konkretny rodzaj nam się nie znudził. Kurczak smakuje inaczej niż indyk, a różne części wołowiny mają inny smak i konsystencję. Podobnie jest z rybami. Jeśli przygotowujemy ciężką potrawę, najlepiej zrezygnować z drobiu. Lepsza będzie wołowina lub wieprzowina. Do delikatnych potraw dodajmy rybę.

Kuchnia sezonowa
Po pierwsze, niektóre owoce i warzywa są w sezonie zwykle tańsze. Po drugie, kuchnia sezonowa jest dość naturalnie dopasowana do potrzeb organizmu, np. bardziej kaloryczne i ciężkie jedzenie potrawy lepiej smakują nam zimą, latem zaś wolimy lżejsze produkty: ogórki, pomidory, sałatę, chłodniki, zupy owocowe. Ja najbardziej lubię wczesną jesień. Mamy już dużo warzyw: dynie, kabaczki, patisony, a są jeszcze pozostałości lata: sałaty, ogórki, papryka. Wciąż możemy przygotowywać jedzenie na grillu, ale zaczynamy już piec. Odkrywajmy dla siebie każdą porę roku.

Własny styl 
Wiele kobiet, gotując na siłę, próbuje dorównać kunsztowi swoich teściowych czy matek. To strata czasu. Próbujmy stworzyć własny, indywidualny styl. To tak jak z malowaniem. Uczeń zaczyna od kopiowania, a kiedy wyćwiczy już oko i rękę, sam zaczyna tworzyć. Przeglądajmy blogi kulinarne i książki kucharskie. Warto znać tradycyjne potrawy, które z czasem można modyfikować. Nie warto natomiast porównywać się do innych.  Poniższe przepisy są proste, a przygotowanie dań nie zajmuje wiele czasu. Z pewnością sprawdzą się w każdej kuchni.

Pomidorowa 
Skład:

  • 1 udo z kurczaka
  • Włoszczyzna (mrożona, krojona)
  • 1 puszka pomidorów (smak)
  • Koncentrat pomidorowy (kolor)
  • Sól, pieprz, cukier (odrobina wydobywa słodycz pomidora)
  • Śmietana
  • Makaron/ryż

Kurczaka wrzucamy do 1 litra wody, solimy, gotujemy 20 min. Dorzucamy warzywa (jeśli świeże, to razem z kurczakiem), gotujemy 10 min. Dodajemy pomidory i koncentrat (ilość do smaku), doprawiamy. Ja węglowodany gotuję oddzielnie, niektórzy gotują razem. Pomidory/koncentrat dodajemy na końcu, ponieważ zawierają kwas i dodane wcześniej spowodują, że warzywa/mięso będą twarde.

Zupa dyniowa/buraczkowa (2 przepisy)
Ja preferuję te zupy oddzielnie.

  • Dynia: doprawiamy dowolnie: zioła, curry, prażony sezam
  • Buraczki: pokruszona feta, zioła, kminek, majeranek, siemię lniane

Żeby było kalorycznie (mięsnie), można dodać podsmażoną i pokrojoną po usmażeniu pierś z kurczaka (sauté lub w panierce) bezpośrednio na talerz osoby zainteresowanej.
Pieczone warzywa tracą mniej aromatu, dlatego takie zupy są bardziej aromatyczne i esencjonalne.
Wariacje:

  • Polski klasyk: śmietana, ryż/makaron świderki/ kolanka, kolanka z falbanką, kokardki.
  • Wersja ziołowa: dowolne zioła, prażone pestki słonecznika, oliwa, penne/orzo/orecchiette.
  • Wersja meksykańska: na ostro, chili, kukurydza, ryż.
  • Orientalnie: curry, cieciorka, makaron ryżowy/sojowy itd.

Spaghetti bolognese, a to umie każdy zrobić J
Najprostsza wersja:

  • Mielone
  • Przecier pomidorowy
  • Cebula
  • Zioła
  • Makaron

Cebulę zeszklić, dodać mięso, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić ziołami. Makaron ugotować w międzyczasie – koniecznie al dente (czyli półtwardo).

Żurek 
Skład:

  • Biała kiełbasa
  • Żurek w butelce
  • Włoszczyzna (krojona mrożona)
  • Ziemniaki
  • Chrzan
  • Śmietana
  • Jajka
  • Czosnek
  • Majeranek
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • Ew. cukier, jeśli żurek jest za kwaśny

Białą kiełbasę obieramy z osłonki, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy na wrzątek z liściem laurowym, zielem angielskim i włoszczyzną oraz pokrojonymi ziemniakami. Gotujemy 20 min. Wlewamy żurek i mieszamy od dna, aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy. Jajka albo kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, albo kroimy na połówki i wkładamy na talerze.

Ryba w panierce 
Wychodzę z założenia, że zdrowo jest zjeść czasem rybę. Osobiście kupuję dorsza mrożonego  w 1-kg opakowaniu i mam na jakiś dłuższy czas. Mam też świadomość, że to nie jest panga ani ryba maślana hodowana w kiepskich warunkach (ich lepiej unikać). Moja świadomość czuje się wtedy lepiej. J
Jak usmażyć rybę (filety)? – Obtaczamy w mące, jajku i bułce/panierce. Mąka wchłania wilgoć z ryby i olej nie będzie pryskał. Ja mieszam mąkę z przyprawami i wtedy wiem, że przyprawy będą rozłożone na rybie równomiernie.

Kapusta z grochem 
Skład:

  • Kapusta kiszona 1/2 kg
  • Groch żółty 200-250 g
  • Cebula
  • Kiełbasa
  • Kminek

Cebulę siekamy, podsmażamy, kapustę odciskamy, kroimy drobniej, przesmażamy razem, podlewamy wodą, aż będzie miękka. Dodajemy groch ugotowany po nocnym namoczeniu (wtedy gotuje się szybciej). Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na chrupko. Można podać z makaronem lub chlebem.

Zupa szpinakowa 
Skład:

  • Opakowanie mrożonego szpinaku
  • Pęczak
  • Włoszczyzna
  • Kurczak (jak przy dyniowej)
  • Przyprawy
  • Zielony groszek (jako wariacja)

Pęczak dobrze jest podgotować  dłużej, aż będzie tak miękki, że nie będzie wymagał zbyt intensywnego gryzienia ok. 30 min przed wrzuceniem całej reszty.

Fasolka po bretońsku 
Cebulę i kiełbasę kroimy i podsmażamy, dodajemy  fasolkę z puszki oraz przecier pomidorowy. Gotujemy, aż przecier zamieni się w sos. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podajemy z kopytkami, chlebem, plackami ziemniaczanymi, na upartego z kaszą.

Zupa soczewicowa Mariusza 
Skład:

  • 2 szkl. soczewicy brązowej lub zielonej
  • 1 papryka czerwona
  • Puszka groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • (Pierś kurczaka)
  • Przyprawy

Soczewicę gotować 30 min (z kurczakiem pokrojonym w kostkę). Dodać groszek z zalewą, gotować 5-10 min. Na ostatnie 5 minut dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec dodać wyciśnięty czosnek, ew. doprawić solą.

Kotlety 
Skład:

  • Schab (lub: karkówka, pierś z kurczaka/indyka, mielone – indyk, wołowe, wieprzowe, wołowo-wieprzowe)
  • Sauté lub w panierce (bułka tarta, +tarty ser, +przyprawy, +otręby, +pestki słonecznika, siemię lniane, sezam)

Dodatki do mielonych:

  • Zawsze: jajko i bułka tarta) reguluje wilgotność i „zwartość”
  • Tarte pieczarki (kotlety będą bardziej soczyste)
  • Tarta marchew
  • Suszone pomidory i czosnek
  • Suszone morele i płatki migdałowe
  • Cebula / podsmażona cebula (łagodniejsza wersja)

Sałata obiadowa 
Skład:

  • Mieszanka sałat
  • Pomidory/ogórki czy co tam przyjdzie ci do głowy
  • Makaron
  • Sos
  • Ta dam! Pierś z kurczaka, polędwiczki wieprzowe czy inne smażone/pieczone mięsko

Na przykład: Sałatka Cezara
Treść temu jedzeniu daje makaron i mięso. Jeśli będzie ciepłe, doskonale nadaje się na obiad. Zimą może to być troszkę mało kalorii, ale od wiosny do jesieni bez problemu powinno „najeść” męża, i „dowitaminizować” żonę. J

Pomysł na śniadanie
Owsianka 
Skład (1 słoiczek o pojemności ok. 300 ml):

  • płatki owsiane górskie
  • dowolne mleko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • można dodać łyżeczkę miodu lub cukru

Dodatki (tutaj):

  • 2 kiwi
  • 1/3 mango
  • pół banana, łyżka kakao

Do 1/3 wysokości słoiczka wsypać płatki, dodać jogurt i dolać mleko, tak żeby cała zawartość sięgała teraz do  2/3  wysokości, zakręcić. Potrząsać słoiczkiem, do wymieszania się składników.  Owoce pokroić i powciskać do słoiczka. Wstawić na noc do lodówki.

Pomysł na śniadanio-kolację
Placki owsiane 
Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 i 1/2 szklanki  mleka
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżki roztopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić na około 35 minut. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć i nabrać odpowiedniej konsystencji i można smażyć. Można dodać dowolne bakalie.

Pomysł na kolację
Kanapka „na bogato”
Skład:

  • Chleb/grzanka
  • Ser
  • Wędlina
  • Pomidor
  • Jajko w koszulce
  • Sos: majonez, ketchup, musztarda francuska
  • Groszek mrożony podgotowany, aby stracił tylko smak surowizny
  • Modyfikacje dowolne (jajka mają sporo wartości odżywczych i witamin)

Pomysł na kolację
Omlet na słodko 
Skład (na 1 os.):

  •  2 jajka
  • mała szczypta soli
  •  2 łyżki mąki pszennej
  •  Kawałeczek masła

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, delikatnie mieszamy z żółtkami i mąką. Smażymy na maśle z obu stron. Masa jest dość sztywna, po usmażeniu tworzy się chrupiąca skórka. Podajemy z dżemem, miodem, twarożkiem itp.

Comments are closed.